Hut- och harmlöst från Larko

Konsten att förutspå

Posted on: 2 08 2007

Jan Kallberg förutspår utkomsten av det amerikanska presidentvalet:

Hilary Clinton är den enda som kan mobilisera de republikanska kärntrupperna – den kristna höger kommer att mobilisera varje kraft att omöjliggöra att hon vinner. Demokraterna kommer inte att vinna valet – utan det blir som år 2000 – så nära men ändå inte. Edwards är den enda som egentligen kan hota republikanerna. Bill Richardson är en sympatisk kandidat men han kommer från en liten stat som är lite off Broadway – lite i skymundan. Han har svårt att få nationell media med på noterna. Obama kommer att klara 3 primaries, högst några till om han vill bränna kassan, men det är över för hans del redan efter högst tre primaries.

Dessutom tror Jan att Rudi Giuliani inte blir republikanernas kandidat. Han satsar i stället på Fred Thompson med reservation att Thompson har väl hittills lite magert i kassan.

Jag vill inte emotsäga vad Jan skriver. Han är för all del bättre insatt in den amerikanska politiken än jag. Bara en liten anmärkning i marginalen.

Det var väl ingen seriös bedömare innanför premiäromgången 1992 som trodde att en guvernör från en sådan pytteliten delstat som Arkansas skulle kunna bli demokraternas kandidat, än mindre att densamme skulle slå ut den då sittande presidenten George Bush senior. Efter demokraternas brakförlust i kongressvalet 1994 trodde väl inte många att Clinton skulle ha en chans att bli omvald. Lika färbaskat inträffade allt detta.

Så Jans sakkunskap i all ära, skulle jag inte i det här läget hasta i att avskriva någon av kandidaterna i bägge partier. Inte heller skulle jag våga mig på att förutspå om det blir en demokrat eller republikan som kammar hem huvudpriset. Det är så förbaskat svårt att spå framtiden.

Annonser

2 svar to "Konsten att förutspå"

Bill Richardson är nog den som är fräschaste kortet och han har fungerat väl som guvernör i New Mexico och borde vara ett starkt kort eftersom han som demokratisk guvernör klarat av en stat som kan bli starkt republikansk. Bill är en given vice presidentkandidat, om inte president, men min svaga tro på Bill är inte Bill själv utan hans styrka inom partiet och de krafter som styr nomineringsprocess – som att kunna mobilisera pengar där de största bidragsgivarna satsar på kort som inte kan vinna ett nationellt val (Obama och Hilary). Richardson och Edwards kan slå en republikan.

Visst har Du ett vettigt resonemang. Jag ville bara påpeka att det kan komma att hända en hel del som vi f.n. inte har en aning om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skyltar

Arkiv

RSS Mina senaste inlägg

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Jag twittrar

RSS Blogroll skandinavisk

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Blogroll English

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.
Annonser
%d bloggare gillar detta: