Hut- och harmlöst från Larko

Rökförbud vid datorn

Posted on: 1 04 2007

Peter skriver om ett EU-förslag att förbjuda rökning vid datorn. Alternativt kan det bli aktuellt att förbjuda försäljning av använda datorer. Bakgrunden ligger i att partiklar i tobaksrök kan lagras på datorns inre ytor och genom ventilatorn vidarebefordras till inandningsluft av en icke-rökare som köpt datorn använt.

Från mina egna källor har jag inhämtat, att rökförbudet har beretts i hemlighet och det trädde i kraft vid midnatt i dag den 1. april 2007. EU-komissionens press- och PR-chef April Lügnerin bekräftar att det europeiska rökförbudet i närhet av datorer godkändes i ett hemligt sammanträde av EU-parlamentet i går. Från och med i dag är det alltså förbjudet att röka i samtliga utrymmen där det finns en användbar dator.

Om det t.ex. finns en dator i en enda lägenhet, är rökning förbjuden i samtliga lägenheter i fastigheten. Det är inte heller tillåtet att puffa i balkonger och gårdsområden, då tobaksrök mycket väl kunde flyta in genom vädringsfönstren till lägenheter med dator. För att förhindra att skadliga partiklar kunde överföras till datorer genom utandningsluft av en rökare, är det förbjudet att tillträda en bostadsfastighet med en eller flera datorer två timmar efter rökning.

Varje innehavare av en dator har skyldighet att anmäla datorsinnehav till hyresvärden, som omedelbart måste förklara fastigheten ett rökfritt område. Kommunerna skall anställa ett antal andsniffare för att kontrollera röknings- och tillträdesförbudet. Dessa har vid behov befogenhet att skicka personer som önskar tillträda en fastighet till blodprov för att kontrollera om vederbörande har rökt under de sistlidna två timmarna.

Brott mot rökförbudet kan bestraffas med ett böte av 1000 €. Förbrytaren har dessutom att ersätta skrotningskostnader av samtliga datorer i fastigheten samt inköp av nya maskiner.

Annonser

1 Response to "Rökförbud vid datorn"

[…] reported by several reliable blogs, the smoking ban has been prepared in secret and it took effect at midnight GMT […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skyltar

Arkiv

RSS Mina senaste inlägg

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Jag twittrar

RSS Blogroll skandinavisk

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Blogroll English

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.
Annonser
%d bloggare gillar detta: