Hut- och harmlöst från Larko

Fiske i djupa vatten

Posted on: 25 03 2007

Svensk fisk ska ursprungsmärkas för att försvåra svartfiske:

Vid årsskiftet hoppas han på att märkningen av svensk fisk ska fungera. Då kommer konsumenterna få veta var och när fisken är fångad och av vem. Även art och storlek ska anges.

Jaha, man undrar förståss hur det skall gå till i praktiken. Det är väl knappast tänkt att själva fisken skall stämplas: ”Denna strömming (100 gr) fångades av Erik Eriksson på måndagen den 26. dennes utanför Gotland”.

Å andra sidan, om informationen trycks på ett papper eller intyg av annat slag, hur kan konsumenten i så fall veta att fisken på butiksdisken verkligen härstammar från det parti som intyget avser? Handlaren kan ju visa upp samma intyg hur många gånger som helst inom en rimlig tid så det lär väl inte stoppa svartfisket. Det borde nog upprättas ett system som omfattar betydligt flera länder än bara Sverige för att svartfisket skall kunna göras något åt.

Annars är väl fiskarna i mindre nogräknande länder tacksamma att den svenska fiskenäringen ådrar sig merkostnader i form av ursprungsmärkning. Det förbättrar ju rovfiskarnas konkurrensläge.

För övrigt är det en intressant fråga i sig vad ”svensk fisk” är för någonting. Är det fisk som är fångad på svenska territorialvatten? Eller räknas fisk fångad på internationellt farvatten av svenskar som svensk? Är det i så fall besättningens nationalitet som skall avgöra eller fartygets registreringsort?

Edit: Det är givetvis till fördel att läsa hela artikeln innan man bloggar. Jag förbisåg följande vid SvD:

Fakta

Krav för att fisken ska få den nya märkningen

• Fisken ska vara fångad kring Sverige, i Kattegatt, Skagerrak, Östersjön, Nordsjön eller insjöar. Denmåste även vara fiskad inom den tillåtna kvoten.

Därmed är frågan om definition av ”svensk fisk” besvarad, åtminstone delvis. För vid de farvattnen kan ju utländska fartyg också fiska. Kan t.ex danska fartyg sälja sitt fångst från Kattegatt i Sverige som svensk fisk? Eller ester, letter, finnar, tyskar, polacker osv. som fiskar i Östersjön?

Mina övriga invändningar kvarstår tills vidare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skyltar

Arkiv

RSS Mina senaste inlägg

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Jag twittrar

RSS Blogroll skandinavisk

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Blogroll English

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.
Annonser
%d bloggare gillar detta: