Hut- och harmlöst från Larko

Kostar mer än smakar

Posted on: 22 02 2007

Stockholms bostadsborgarråd Kristina Alvendal har gett de kommunala bostadsbolagen i uppdrag att utreda en individuell mätning av vattenbruk. Varje lägenhet skulle alltså förses med vattenmätare, varvid alla skulle betala för vad man verkligen använder. Det låter ju bra och rättvist, men behöver inte nödvändigtvis funka så bra i praktiken.

Samma fråga aktualiserades för ca. 10-15 år sedan i Tallinn och andra estniska städer. I den forna sovjettiden tillhörde bostadshusen staten och man betalade inte för vare sig värme eller vatten. Då marknadsekonomin inte känner till gratislunchar, blev man plötsligt tvungen att börja betala för saker som man tidigare inte behövde bekymra sig om.

Nu fanns det ju i början av 90-talet ett antal boende som struntade i att betala räkningarna som ramlade in i brevlådan. Som en följd av detta stängde de nybildade kommunala vattenbolagen av vattnet från hela huset trots att de flesta hade betalat för sig. Då beslöt man inom de likaså nybildade bostadsföreningarna att gå över till individuell mätning och avräkning av vatten.

Alltså skulle man skaffa sig en vattenmätare för att slippa betala den garanterat större slumpsumma som bostadsföreningen skulle debitera i fall man inte hade en mätare. Det dög inte med vilken mätare som hellst utan det skulle vara en mätare av godkänt modell, likaså skulle den kontrolleras och blomberas osv. Jag kommer inte i håg hur mycket en sådan kostade men billig var den inte. För att inte tala om att mätarna skall också kontrolleras, justeras och vid behov bytas ut i mellanrum av några år.

Det lustiga med det hela är att hur mycket man än mätade konsumtionen, så blev den sammanlagda mängden vatten efter samtliga mätare i huset aldrid lika med den siffra som t.ex Tallinns kommunala vattenbolag Tallinna Vesi hade mätat vid fastighetsanslutningen till huvudvattenledningen. Detta har givetvis helt naturliga och vetenskapliga skäl som jag inte skall gå närmare in på. Men inte desto mindre blev det bråk och missförstånd både inom bostadsföreningarna och mellan föreningarna å ena sidan och Tallinna Vesi å andra sidan.

Visserligen blev folk medvetna om sin konsumtion. Men det ledde även till absurditeter. Man skulle t.ex snåla med att spola WC:n och gjorde det kanske bara en gång om dagen.

Summan av kardemumman har blivit att man eventuellt har sparat en slant men inte ens nära till så mycket som man kanske trodde sig spara i början. Däremot har det blivit mycket bråk och väsen som man säkert kunde ha varit utan. Så jag skulle nog säga att det hela kostar mer än smakar. Vilket är absolut inte ett ställningstagande. Stockholmarna gör givetvis som de vill.

Annonser

2 svar to "Kostar mer än smakar"

Det där med gemensamt vatten är knepigt. Jag drar mig till minnes mina morföräldrar och deras hyreshus. De hade haft individuell mätning men man bestämde sig för att övergå till gemensam mätning med följden att förbrukningen nästan fördubblades. Många av hyresgästerna bestämde sig för att se till att förbruka *minst* så mycket vatten som de betalde för:)

Förmodligen blir det alltid strul vid övergång från ett system till ett annat. Jag gillar det finska systemet där fastighetsbolaget reglerar med vattenbolaget. En del av kostnaden täcks av hyran men dessutom tillkommer en vattenavgift baserad på antal personer som bor i lägenheten. Det brukar i genomsnitt vara så rättvis som kan rimligen krävas utan att bli alltför krångligt att förvalta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skyltar

Arkiv

RSS Mina senaste inlägg

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Jag twittrar

RSS Blogroll skandinavisk

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Blogroll English

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.
Annonser
%d bloggare gillar detta: