Hut- och harmlöst från Larko

Öststaten Sverige

Posted on: 26 07 2006

Myndigheterna i Sverige tycks ha fått det där med ett rättssamhälle om bakfoten. I ett rättssamhälle skall en medborgare inte behöva bevisa, att man är oskyldig. Det åligger myndigheterna att bevisa skulden hos en medborgare.

DN skriver, att tullen, polisen och åklagarmyndigheten i Sverige utgår ifrån, att man skall själv bevisa, att större mängder alkohol, som man för in i landet, är avsedda för privat bruk. Därvid utsätts medborgare för godtycke av t.o.m. enskilda myndighetspersoner:

– Eftersom det varje gång är fråga om ett enskilt ärende så har vi väldigt svårt att få någon enhetlig praxis. Resultatet beror helt på vilken domstol som prövar ärendet och på vilket humör domaren är den dagen. Vi har försökt se något mönster i hur de dömer och rätta oss efter det, men liknande fall kan dömas väldigt olika, säger Lisbeth Tjärnkvist, jurist på Tullverket.

Det normala vore att EU-reglerna gäller och det skulle behövas grundade misstankar innan tullen och polisen får ingripa. Det anser emellertid inte tullen:

Det är även tillåtet att föra in större mängder alkohol i landet om man kan visa att man ska ha fest. Tullverket har därför utarbetat vissa kontrollfrågor till dem som hävdar att spriten ska användas till en fest.

– Då vill vi helst att man ska kunna visa att man till exempel har bokat en lokal och gärna har en gästlista för att vi ska tro på det, säger Lisbeth Tjärnkvist.

Alltså utgår riket ifrån att medborgare i regel är bovar om man inte kan bevisa motsatsen. Det där låter väldigt bekant. Så var nämligen samhället uppsatt i de kommunistiska öststaterna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skyltar

Arkiv

RSS Mina senaste inlägg

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Jag twittrar

RSS Blogroll skandinavisk

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Blogroll English

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.
Annonser
%d bloggare gillar detta: