Hut- och harmlöst från Larko

Busparkering i Tallinn

Posted on: 23 06 2006

Indrek i Tallinn är förbannad på den hänsynslösa parkering som blivit allt vanligare i Estlands huvudstad. För att vara ärlig kan man inte beskriva parkeringskulturen i Tallinn som civiliserad. Det beror inte på att det skulle vara knappt om parkeringsytor. En del bilister tycks bara anse att parkeringsreglerna är till för någon annan och man skräms inte av chansen av att bli bötad.

Den vanligaste, fräckaste och mest irriterande formen av felparkering i Tallinn är att placera sitt fordon i en ruta avsedd för de handikappade vid ingången till ett köpcentrum. De flesta syndarna är naturligtvis unga och friska människor som utöver att vara själviska och arroganta faktiskt gör det svårare för de rörelsehindrade och synskadade att handla. I handikapprutor ser man vanligast dyra bilar av den senare årsgången som skriker ut: "Jag är ung och vacker och jag har pengar".

Bild: Indrek 'B.C.' Tallinn, Estland. Rättigheterna: Creative Commons

Indrek, som blivit trött och less på ofoget, började fotografera busparkerarna. Som aktiv fotograf fick han både artistisk tillfredställelse och dessutom en känsla av att göra något handfast mot vad han upplever som oerhört fel. Indrek publicerade för några dagar sedan de första bilderna om parkeringshuliganer i en nystartad fotoblogg Wrong parking. Bilderna kan ses i wrongparking.blogspot.com.

Enär det minimala p-bötet knappast kan tänkas uppmuntra till en bättre parkeringskultur, kan det tänkas, att chansen att hamna i Indreks blogg i ett land med en mycket hög andel webbanvändare kunde fungera som en tankeställare och bidra till att man visade lite mera hänsyn. Hittills har man ju skyltat med sin ungdom, skönhet och rikedom. Indrek exponerar huliganerna dessutom som skitstövlar.

Indrek vill gärna dela med sig av sitt skyltfönster för stupiditet. Samhällsansvar behöver nödvändigtvis inte begränsa sig till en stad och ett land. Har Du bilder om parkeringshuliganer i Din stad, går det bra att kontakta Indrek om Du vill dela. Han kan nås per e-post till voyag[at]hot.ee

Annonser

2 svar to "Busparkering i Tallinn"

Det finns många bra bilder med creative commons på Flickr också. Nästan vad jag än letar efter jag det.

Eller inte riktigt. Men för orter, växter, mat och liknande finns rimligt bra bilder på det mesta.

Indreks parkeringsbilder i hans fotoblogg har blivit oerhört populära. Folk mejlar bilder till honom och det fanns gott om frivilliga som tog över då Indrek själv nyligen reste till Indien för en längre tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skyltar

Arkiv

RSS Mina senaste inlägg

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Jag twittrar

RSS Blogroll skandinavisk

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Blogroll English

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.
Annonser
%d bloggare gillar detta: