Hut- och harmlöst från Larko

Tyskland: ministerium trampar på klaveret

Posted on: 15 06 2006

Det tyska hälsoministeriet tycks ha en egendomlig uppfattning om Internet och hur det går till i virtualvärlden. Man har fått för sig att det skulle gå att regulera något så grundläggande för Internet som länkar. Ministeriet har publicerat konstiga länkningsregel på sin webbplats.

Reglerna utgår ifrån att man genom att sätta en länk till ministeriets hemsidor sluter ett avtalsförhållande med ministeriet. Man påpekar också, att hälsoministeriet kan även återkalla sitt medgivande att bli länkad till. Dessutom förväntas, att den som sätter upp en länk, skall meddela om länken och webbadressen där den finns genom att mejla till ministeriet inom 24 timmar.

Inom den tyska blogosfären är man naturligtvis mer än smått roade över ministeriets klavertramp. Det där med avtal har inspirerat en del bloggare till lustiga anmärkningar. Farlion spekulerar om de härliga fördelar som man nog kan vänta sig i egenskap av minsteriets avtalspartner t.ex i samband med läkarbesök. Dessutom låtsas han förvänta sig att inbetalningarna till försäkringskassan kommer att betydligt sänkas p.g.a ”avtalet”.

Den välkände bloggande advokaten Udo Vetter har skrivit ett brev till hälsoministern Ulla Schmidt. Inledningsvis påpekar han, att ministeriets regler är kvalificerat skräp. Han frågar också ministern var man har fått för sig att ministeriet skulle överhuvudtaget kunna kontrollera och regulera länkar till sin webbplats. Han konstaterar dessutom, att om reglerna har författats av samma tjänstemän som skrivit underlag till lagarna om hälsovården, behöver man knappast längre undra varför vården inte funkar så lysande.

Den gröna ungdomsorganisationen Grüne Jugend påpekar att t.ex bilisterna kunde i likhet med hälsoministeriet skapa ett privat justitieutrymme. Man kunde klistra upp en stickare i vindrutan där man förklarar att samtliga p-böter utfärdade till detta fordon anses som ogiltiga. Man kunde också göra sig ansvarsfri vid eventuella olyckor genom att klart och tydligt skylta, att trafiklagen inte gäller inom 100 meter från denna bil.

Grüne Jugend har också hamnat i gräl med hälsoministeriet för att man trots ministeriets krav vägrat att plocka bort hälsoministeriets logo från två olika webbsidor där man kritiserar vissa utspel av ministeriets drogombundsman. Nu har ministeriet hotat stämma förbundet med hänvisning till upphovsrätten.

Som jag skrev här (på engelska), skall det tyska hälsoministeriet inte vänta sig få post från mig för att jag satt upp ett antal länkar till deras webbplats. Man borde snarare själva ta reda på, hur det går att spåra webbsidor som länkar till en. Man kunde för all del också ta reda på vad Internet är för ett djur och hur den skall matas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skyltar

Arkiv

RSS Mina senaste inlägg

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Jag twittrar

RSS Blogroll skandinavisk

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Blogroll English

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.
Annonser
%d bloggare gillar detta: