Hut- och harmlöst från Larko

Se upp för hatet, Europa!

Posted on: 26 05 2006

Berlingske skriver om en massiv demonstration mot rasism i Antwerpen. 20.000 stadsbor tågade stilla genom staden för att uttrycka sorg över mordet på en ung afrikansk barnskötare och barnet som hon tog hand om. Våldshandlingen var motiverad av rasistisk hat.

Belgien är inte ensam med problemet i Europa. Speciellt inför VM i fotboll har flera fall av rasistiska brott uppmärksammats i Tyskland. Som jag skrev här, varnade den f.d. talesmannen till den tyska regeringen Uwe-Karsten Heye nyligen mörkhyade tyskar och utlänningar att det kanske inte var tryggt att besöka vissa östliga delar av landet.

I stället för uppbackning av gemenskap i de berörda samhällen fick Heye emellertid en polisanmälan på halsen. Två östtyska advokater, Peter och Heike Supranowitz, anmälde honom för hets mot folkgrupp enligt uppgift av Spiegel Online. Man blir smått upprörd av att upptäcka att advokaterna tycker att de något överdrivna uttalanden av Uwe-Karsten Heye skadar delstaten Brandenburgs rykte mer än de rasistiska hatbrott som förorskakat uttalanden.

Marcel Bartels hänvisar i dag till hatbrott som begåtts i Herrentag och påpekar att det som hände där, har försökts bortförklara med att det skulle varit fråga om oskyldigt skämt som urartat. Marcel kommer till den mycket riktiga slutsatsen att det är ju nästan alltid urartat ”skämt” som resulterar i våldsbrott. Han kräver att politikerna skall ta sitt ansvar och skärpa straffsatserna.

Det är något fundamentalt fel i Europa, då man inte längre kan känna sig trygg på allmänna platser om man har lite avvikande utseende. Och det är inte så att jag skulle med Europa avse därute. Nej, det samma händer hos oss i Norden också även om inte lika ofta. Vi är ju också en del av Europa.

Och det räcker inte med att skärpa straffsatserna även om också det behövs. Man måste ta itu med uppkomsten av hat och bristen på tolerans. Nu är det de mörkhyade som drabbas. I morgon blir det någon annan minoritet till dess att alla som inte bär hakkorset blir utsatta. Det hände ju en gång förut och vi minns väl hur och var det hela började, eller hur?

original

—–

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skyltar

Arkiv

RSS Mina senaste inlägg

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Jag twittrar

RSS Blogroll skandinavisk

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Blogroll English

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.
Annonser
%d bloggare gillar detta: