Hut- och harmlöst från Larko

Mer konkurrens i Danmark

Posted on: 19 05 2006

Berlingske Tidende skriver med hänvisning till Dansk Handelsblad, att intåget av butikskedjan LIDL har inte påverkat prisnivån på dagligvaror i Danmark:

”Sidste efterår kom der endnu et skud på grenen af discountkæder i Danmark. Tyske Lidl holdt sit indtog i landet – men kædens ankomst har ikke haft den effekt, som konkurrenterne måske frygtede: lavere priser.”

Jag måste erkänna, att det låter något överraskande. Vad jag hört, har LIDL som policy att konkurrera aggressivt på alla marknad man inträtt. Kedjan är känd för att söka lokalisera sina butiker i omedelbar närhet av stora och populära livsmedelsaffär.

Jag råkar bo nära till den LIDL-butik som öppnades som först i Helsingfors. Då tog folk överallt i stan t-banan till Gårdsbacka eller åkte bil dit för att ta del av de oerhört billiga matvarorna. Och konkurrenterna i Gårdsbacka centrum var mer eller mindre tvungna att sänka sina priser åtminstone på en del varor och komma med spetserbjudanden för att locka in kunder.

I regel brukar ökad konkurrens bidra till billigare priser. I Finland fanns praktiskt taget ingen konkurrens i dagligvaror innan LIDL kom med i spelet. I Danmark däremot fanns det redan ett antal affärskedjor med liknande koncept.

Uppenbarligen är det så, att det finns mindre utrymme för priskonkurrens i Danmark än i Finland. Man kanske skulle välkomna en del danska butikskedjor hit? Jag skulle mer än gärna handla in lite røde pølser som omväxling till de i och för sig väldigt goda tyska korvsorterna hos LIDL.

original

—–

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skyltar

Arkiv

RSS Mina senaste inlägg

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Jag twittrar

RSS Blogroll skandinavisk

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Blogroll English

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.
Annonser
%d bloggare gillar detta: