Hut- och harmlöst från Larko

Presidentvalet inleds i Finland

Posted on: 3 01 2006

I morgon skall det köra i gång med valet. Då inleds nämligen förhandsval på postkontor, bibliotek, kommunalhus osv. Förr i tiden var det nästan enbart på posten som man fick välja i förhand, men då var posten ett statsverk. Sen ombildades den till ett företag, visserligen ett statsföretag, varvid staten beslöt att utsätta sitt eget företag för konkurrens.

Nu lär president Halonen nästan officiellt ha erkännt, att hon syftar till att bli valt direkt på första omgången. Annars gjorde sossarna och det lilla som finns av en övrig kampanjledning det redan förra veckan. De opinionssiffror, som hittills redovisats, syftar till att det kan mycket väl bli bara en omgång. Men det är inte opinionsundersökningar som avgör utan det hela beror på människor som faktiskt går ut för att avkasta sin röst antingen i förhand eller på söndagen den 15. på vallokalen.

Med tanke på detta var det ett djärvt uttalande från presidentens sida. Det innebär ju nästan, att om hon till äventyrs rev ribban vid den första omgången även med några få röster, skulle det framstå som ett valnederlag och följaktligen ge en något sämre utgångspunkt för andra omgången. Nu gäller det verkligen för det halonenska lägret att mobilisera sina trupper för att hon inte skulle förlora alltför många väljare till soffliggarpartiet.

Valdeltagandet har visserligen varit betydligt större i presidentvalen än riksdags- och kommunalvalen (för att inte tala om EU-val) sedan Finland gick över till direkt folkval av presidenten i stället för elektoralval. Partierna smusslade och gjorde upp mellan varverna vid elektorförsamlingen på den gamla tiden. Även enstaka elektorsröster kunde säljas och köpas: som bekant vet man inte till dags dato, vem som gav den avgörande rösten, då Kekkonen valdes för första gången 1956.

Vid folkval kan partierna inte längre sluta dylika avtal, eftersom man inte kan kontrollera, hur enstaka väljare skall bete se vid en eventuell andra omgång. Samlingspartiet och Centern har visserligen pratat om ett samarbete därvid, men det finns inte en chans att föra över väljare från den som ramlar ur till den som fortsätter till andra omgången. Folk gillar detta, då man för en gångs skull känner att en enstaka röst kan faktiskt påverka någonting. Sedan är det en annan sak, hur mycket det egentligen spelar roll, vem som råkar vara president för tillfället. Presidenten kan trots allt inte påverka så hemskt många saker.

Jag skulle nästan hoppas, att det verkligen blev en andra omgång. Både 1994 och 2000 började man först vid andra omgången att diskutera på allvar. Skillnaderna mellan kandidaterna fokuseras på ett helt annat sätt, då det finns bara två av dem kvar.

Det är alltför många kandidater som deltar i första omgången. Visserligen hör det till demokratin, att man skall ha rätt att ställa upp om man känner sig ha något att bidra med. Men lite självkritik borde väl partierna (och herr Lahti) också besitta.

Folk vet alltför väl vilka kandidater som skall anses vara seriösa. Det visar opinionssiffrorna klart och tydligt. Mer än 90% av väljarna stöder någon av de tre kandidater som kan verkligen tänkas ha någon chans att ens gå vidare till en eventuell andra omgång.

På valkvällen den 15. januari blir det två saker som kommer att hålla spänningen uppe. Dels om det blir en andra omgång. Och dels vem som skall bli Halonens utmanare i fall det blir en. Det är de två frågor som var och en borde ta ställning till. Att ge sin röst åt någon annan än Halonen, Niinistö och Vanhanen kan jämföras med ett blankt röstsedel.

original

—–

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skyltar

Arkiv

RSS Mina senaste inlägg

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Jag twittrar

RSS Blogroll skandinavisk

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Blogroll English

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.
Annonser
%d bloggare gillar detta: