Hut- och harmlöst från Larko

Putin tystnar kritiska röster

Posted on: 26 11 2005

Det ryska parlamentet, som agerar som Kremls armlängdning, avser att stifta ett lagpaket som skulle de facto tystna ner de viktigaste kritiska medborgaorganisationerna, skriver den estniske dagstidningen Postimees. Vid första behandlingen röstade 370 ledamöter för och 18 emot lagändringen som skall bl.a. förbjuda organisationer som Human Rights Watch och Carnegiestiftelsen att operera i Ryssland med finansiellt stöd från utlandet. Efter en andra behandling och mer än sannolik godkännande av den förre KGB-mannen, president Vladimir Putin kommer de nya lagarna att träda i kraft i god tid före parlamentsval 2007 och presidentsval 2008.

I USA har man hittills valt att inte kritisera Ryssland för tendensen att kväva det lilla av demokrati som kan tänkas ha funnits där. Amerikanerna har valt att stöda dem krafter i Ryssland som agerar för en demokratisering av landet och etablerandet av ett medborgarsamhälle. Som det ser ut nu, lär det inte finnas någon kvar strax som USA kunde stöda.

Enligt lagförslaget skall medborgarorganisationerna inte få anställa utlänningar som inte är officiellt bosatta i Ryssland. En status som officiell innevånare är det emellertid praktiskt taget omöjligt att erhålla. Man skulle inte få använda bidrag från utlandet för politisk verksamhet. Lagen definierar dock inte vad som anses vara politisk verksamhet.

Samtliga 450.000 medborgarorganisationer skall vara skyldiga att registrera sig hos en myndighet under det ryska justitieministeriet. Myndigheten skall få rätt att avböja en registrering och förbjuda en förening vars regler och verksamhet anses vara riktade mot den ryska konstitutionen. Samma skulle gälla organisationer som myndigheten anser vara extremistiska. Detta brukar bl.a avse alla som uttrycker sig kritiskt mot kriget i Tsetsenien, bl.a kommiteer av mödrar till ryska beväringar som utskickats till Tsetsenien.

Den förre KGB-översten Putin är på god väg att återställa det kommunistiska förtryckmaskineriet i Ryssland, dock utan de historiska kommunistiska attributerna. Det kan hända att han själv avgår som president vid slutet av mandatperioden 2008, men dessförinnan tycks han ha bestämt sig för att se till att hans kamrater i säkerhetstjänsten kommer att ha makten kvar framöver. Och tyvärr har EU hållit sig helt tyst om utvecklingen i Ryssland. https://i2.wp.com/www.larko.org/venelipp3d.gif

original

—–

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skyltar

Arkiv

RSS Mina senaste inlägg

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Jag twittrar

RSS Blogroll skandinavisk

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Blogroll English

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.
Annonser
%d bloggare gillar detta: