Hut- och harmlöst från Larko

OS i Salt Lake City: Framgång och besvikelse för Estland

Posted on: 26 02 2002

XIX vinter-OS i Salt Lake City är äntligen över, varvid en återgång till vardagen redan hunnit inledas. Som vanligt vid dylika större sportevenemang, gav de olympiska spelen även den här gången anledning till både glädje och sorg för de intresserade slötittarna hemma i vardagsrummen. Det är också brukligt i sådana här sammanhang, att minst lika intressanta utspel äger rum utanför själva tävlingsevenemangen än inom det rent sportliga.

De allra mest härdade vintersportintresserade har under två veckor haft sina klockor omställda efter lokaltiden i Salt Lake City. Nu skall klockorna tillfälligt omställas efter normaltiden. Lagom till påsken inträffar övergång till sommartiden. Till dess har man förhoppningsvis hunnit sova in efter alla nattjour vid TV-apparaten.

För Estlands del var det onekligen skidlöparen Andrus Veerpalu, som med sin fantastiska insats föranledde mest glädje. Veerpalu kompletterades på ett utomordentligt välpassande sätt av Jaak Mae, som hittade in toppformen på precis rätt ögonblick. Det var tack vare honom, som den estniska flaggan hissades upp i två flaggstångar vid medaljutdelningen. Både Andrus och Jaak fick var sin vältjänade hjärtlig mottagning som nationalhjälte vid Tallinns flygplats och naturligtvis på Rådhustorget. Larko skall inte ens försöka beskriva stämmningen i grabbarnas hemstad Otepää.

Enär Andrus och Jaak föranledde glädje med vad de åstadkommit på tävlingsbanan, bjöd den svenske hjälten av gågna tider Per Elofsson på en förbluffare med sitt osportsliga beteende utanför skidbanan. Det har nog alltid varit oöverkomligt för de flesta svenska idrottsmännen att acceptera, att någon annan kan visa sig vara bättre på deras paradsträckor. Här har det tyvärr att göra med den kungliga svenska avundsjukan. Jag skulle definitivt ha väntat sig ett bättre uppförande av en idrottare i Per Elofssons klass.

Det finns för övrigt en anekdot som väldigt fint illustrerar den här sortens avundsjukan och som enligt min uppfattning passar bra in i sammanhangen. Samtal mellan två äkta makar: ”Älskling, det är nog ingen idé att försöka uppnå grannarnas levnadsstandard, för det har vi inga förutsättningar till. Kan vi inte försöka dra ner de till vår egen nivå i stället?” Enligt Elofssons logik – som är inte helt främmande i de svenska idrottskretsarna – beror hans egna framgångar på att han är så duktig, medan en eventuell förlust rimligen måste bero på att motståndaren fuskat på ett eller annat sätt.

Vid sådana beskyllningar är det rimligt att den person, som framför de, kommer fram med bevis, om det finns något. I motsatt fall skall man hellst hålla käften. Att medaljidrottsmän vid olympiska spel med ytterst stor sannolikhet dopingtestas, kommer alla former av fiffel förr eller senare fram. Om och när Andrus Veerpalus och Jaak Maes prover kommer att visa sig negativa, vore det rimligt, att herr Elofsson tog sina ord tillbaka och bad om ursäkt lika bestämt som han framförde sin baktalan. Det lär vi emellertid aldrig få läsa om i våra tidningar!

Andrus Veerpalu och Jaak Mae fyllde onekligen upp alla förväntningar hos hemmapubliken, kanske ärligt talat t.o.m överträffade dem. Det kan man däremot knappast säga om förväntningarna och förhoppningarna mot Kirstina Smigun. Visserligen fanns den där olyckliga historien om dopingpåståenden, som sedermera visade sig vara ogrundade, och säkerligen lämnade detta sina bestämda spår i Kristinas förberedelser inför OS. Men det sorgliga intermezzot i sig förklarar inte, att Kristina Smigun inte nådde sina målsättningar. Men idrott är sådan en gång för alla. En vacker dag har Du all framgång i Världen medan en annan dag får Du svälja en bitter förlust och försöka överleva den. Kristina har ännu flera år kvar som toppidrottskvinna, varvid hon säkerligen kommer att få uppleva både framgång och besvikelse många gånger om.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skyltar

Arkiv

RSS Mina senaste inlägg

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Jag twittrar

RSS Blogroll skandinavisk

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Blogroll English

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.
Annonser
%d bloggare gillar detta: